Ελάτε να παίξουμε
και μέσα απο το παιχνίδι να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας,
τους γύρω μας,
τον κόσμο ολόκληρο!
H Playgroup Hellas (Ομάδες Παιχνιδιού Ελλάδος), ένας καινοτόμος οργανισμός που προέκυψε μέσα από τις ανάγκες επτά μαμάδων με παιδιά προσχολικής ηλικίας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2011 .Οι Ομάδες Παιχνιδιού Ελλάδος (Playgroup Hellas),ξεκίνησε ως ένας καινοτόμος οργανισμός που προέκυψε μέσα από τις ανάγκες επτά μαμάδων με παιδιά προσχολικής ηλικίας το Σεπτέμβριο του 2011. Σκοπός μας ήταν η προώθηση και ανάπτυξη του θεσμού των playgroups όπως αυτά λειτουργούσαν ήδη με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Μετά απο 6 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, μια μετακόμιση και μια παύση για αναθεώρηση, το Playgroup επιστρέφει ανανεωμένο διαδικτυακά -προς το παρόν- και με πολλές ιδέες για παιχνίδι Σκοπός μας είναι η προώθηση και ανάπτυξη του θεσμού των playgroups προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Ελλάδας.
Μέσα από τη δημιουργία ομάδων παιχνιδιού στόχος είναι τα παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και οι γονείς τους να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με άλλα μέλη της κοινωνίας, να μάθουν μέσα από το παιχνίδι, να δραστηριοποιηθούν σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος και να έχουν ίσες ευκαιρίες στην δημιουργική απασχόληση και τη ολόπλευρη καλλιέργεια τόσο τη σωματική όσο και τη πνευματική. Όλες αυτές οι ενέργειες οφείλουν την επιτυχία τους τόσο στην εθελοντική και ουσιώδη συμμετοχή των γονέων όσο και την συνεργασία και καθοδήγηση ειδικών επιστημονικών συμβούλων, παιδαγωγών και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προσχολικής και πρωτοσχολικής αγωγής προωθώντας καινοτόμες πρακτικές.
Τι είναι οι ομάδες παιχνιδιού;
Από την πρώτη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την υγιή ψυχική και σωματική του ανάπτυξη. Οι ομάδες παιχνιδιού είναι ο τέλειος τρόπος για να προσφέρουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν και να αναπτυχθούν μέσα από το παιχνίδι. Στις ομάδες παιχνιδιού οι ενήλικες παραμένουν μαζί με τα παιδιά, συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του παιχνιδιού ενώ μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν συσταθεί για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών και ηλικιών. Οι δραστηριότητες στις ομάδες παιχνιδιού περιλαμβάνουν: – Μουσική και τραγούδι. – Θεατρικά παιχνίδια και μιμήσεις. – Αθλητικά και κινητικά παιχνίδια. – Εξωτερικό και ελεύθερο παιχνίδι. – Τέχνη και δημιουργικές δραστηριότητες. – Παραμύθια και αφηγήσεις. – Οικολογικά παιχνίδια. – Εξορμήσεις.
Πώς οι ομάδες παιχνιδιού βοηθούν τα παιδιά όλων των ηλικιών!
Κανένα παιδί δεν είναι πολύ μικρό για μια ομάδα παιχνιδιού. Όλα τα παιδιά από 0-5 ετών, συμπεριλαμβανομένων και των μωρών, αγαπούν νέες εμπειρίες και μπορούν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αισθήσεών τους μέσω των δραστηριοτήτων στην ομάδα. Στα μωρά που προσφέρονται εμπειρίες παιχνιδιού και ανάπτυξης των αισθήσεων τους. Τα μικρά παιδιά εξασκούνται να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, να λύνουν προβλήματα και να υπακούουν σε κανόνες. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξασκούν τις κοινωνικές του δεξιότητες – μια σημαντική προετοιμασία για το νηπιαγωγείο και το σχολείο. Τα παιδιά της πρωτοσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν ενδιαφέροντα και εξωσχολικές δραστηριότητες αναβιώνοντας το θεσμό του παιχνιδιού στη γειτονιά.
Πλεονεκτήματα για τα παιδιά!
Μέσα σε μια ομάδα παιχνιδιού τα παιδιά βρίσκουν την ευκαιρία… Να αλληλεπιδράσουν με άλλους ενήλικες και παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Να κάνουν νέους φίλους Να απολαμβάνουν νέες εμπειρίες Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση Να αναπτυχθούν σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητές της συνεργασίας,της αλληλοβοήθειας και της ανταλλαγής. Να εξασκήσουν τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μέσω της επαφής τους με άλλα παιδιά και ενήλικες Να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του σώματος και των αισθήσεών τους. Να μάθουν να αναγνωρίζουν τα χρώματα, τα σχήματα, τα μεγέθη, τις υφές , τη ποσότητα και άλλες βασικές έννοιες. Να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.
Αυτό το ποίημα του Loris Malaguzzi εκφράζει τη φιλοσοφία μας
Oι 10 βασικές αρχές των δικαιωμάτων των παιδιών.
-Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή.
-Δικαιούμαι να υπάρξω.
-Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
-Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
-Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
-Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
– Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
-Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
-Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
– Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
– Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.
UNICEF