ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ PLAYGROUP 2023-2024
(Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις ομάδες παιχνιδιού αποτελεί η ανάγνωση και συμφωνία
με όλους τους όρους του παρόντων εσωτερικού κανονισμού.)

Άρθρο 1- Παιδαγωγικές Αρχές

  Σκοπός του Playgroup είναι να βοηθήσει  τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στη μετάβασή τους από το οικογενειακό στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα από τη διαδικασία της βιωματικής μάθησης και το παιχνίδι με σεβασμό και ενσυναίσθηση προς το παιδί και τρόπο προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ηλικίας κάθε παιδιού με μεθόδους βασισμένες στα πλέον σύγχρονα προσχολικά δεδομένα.

    Τα παιδιά προσεγγίζονται με μέσο τη στοργή, το διάλογο, την επεξήγηση. Ρητά απαγορεύεται  η καταναγκαστική επιβολή απόψεων ή η επιβολή σωματικής ή λεκτικής τιμωρίας από τους γονείς ή τους παιδαγωγούς . Παραβίαση δε της απαγόρευσης αυτής επιφέρει την απομάκρυνση από την ομάδα.

    Ρόλος της παιδαγωγού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους και όχι να τα καθοδηγεί μέσα από προγραμματισμένες ενέργειες και κατευθυνόμενη σκέψη. Την ίδια αρχή οφείλουν να ακολουθούν και οι γονείς και δίνουν χώρο και χρόνο στα παιδιά τους για να εκφραστούν ελεύθερα.

   Δεν εφαρμόζουμε κάποιο συγκεκριμένο παιδαγωγικό σύστημα αλλά έχουμε προσαρμόσει κομμάτια που ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας από διαφορετικά παιδαγωγικά συστήματα (Waldorf, Montessori, Regio Emilia, Froebel, Open classes, Project κλπ).

Άρθρο 2- Δικαίωμα συμμετοχής και εγγραφής παιδιών

  Η ομάδα παιχνιδιού δύναται να φιλοξενήσει το μέγιστο έως 10 παιδιά σε κάθε σταθερή ομάδα (16 παιδιά στην ομάδα βουνού και κατόπιν ενημέρωσης στα έκτακτα θεματικά εργαστήρια και πάρτι.

  Για την εγγραφή στην ομάδα δεν είναι απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση παρά μόνον αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα πρέπει να γνωρίζει η ομάδα (αλλεργίες, άσθμα, εμβόλια, αναπτυξιακές διαταραχές) η γνωμάτευση είναι απόρρητη και δεν γνωστοποιείται  σε τρίτους.

Άρθρο 3- Τσάντα παιδιού

  Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε άνετα για παιχνίδι ρούχα, κατά προτίμηση με λάστιχο στη μέση ώστε να προωθείται η αυτοεξυπηρέτηση στην τουαλέτα και τα οποία δεν θα πειράζει να λερωθούν ή να βραχούν. Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει στο χώρο της ομάδας ενα ζευγάρι παντοφλάκια ή καλτσάκια και μια τουλάχιστον πλήρη αλλαξιά καθώς και παγούρι για νερό.

Άρθρο 4- Παρουσία – Αρμοδιότητες συνοδών

Ως συνοδοί ορίζονται οι γονείς, κηδεμόνες, αλλά και τρίτα πρόσωπα που οι γονείς ορίζουν γραπτά ως υπεύθυνους για τα τέκνα τους (baby sitter, συγγενικά πρόσωπα).

Η αναλογία είναι 1 γονέας για έως 3 παιδιά ενώ κάθε παιδί δεν μπορούν να το συνοδεύουν πάνω από 1 ενήλικας.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων και φωτογραφικών μηχανών και ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των ενηλίκων στις δράσεις.

Στο τέλος κάθε δραστηριότητας οι γονείς βοηθούν μαζί με τα παιδιά στην τακτοποίηση του χώρου πριν αναχωρήσουν ως μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Το κάπνισμα (και το ηλεκτρονικό)  απαγορεύεται αυστηρά σε όλους τους εσωτερικούς ΚΑΙ εξωτερικούς χώρους της ομάδας.  Σκοπός μας είναι οι ενήλικες να αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα μίμησης μέσα στον χώρο του Playgroup.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος με παπούτσια στον εσωτερικό χώρο για λόγους υγιεινής. Υπάρχουν ποδονάρια για εκείνους που δεν θέλουν/ μπορούν να βγάλουν τα παπούτσια τους. 

Μέσα στο χώρο παιδιά και γονείς μπορούν να φορούν καλτσάκια, πατουσάκια ή  παντοφλάκια.

Κάθε γονιός είναι υπεύθυνος για το δικό του παιδί και έχει την υποχρέωση αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης ζημιών που προήλθαν από κακή χρήση.

Άρθρο 5- Ώρες προσέλευσης- αναχώρησης- Εργαστηρίων.

Για τη χρονιά 2023-2024 Η ομάδα θα λειτουργήσει από την 1η  Οκτωβρίου έως την 30η Ιουνίου από Δευτέρα έως Παρασκευή και επιπλέον σε μεμονωμένα εργαστήρια Σαββάτου.

Για τη φετινή χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν σταθερά εργαστήρια το χρονικό διάσημα  από τις 25/12  έως τις 6 Ιανουαρίου, στις 19 Φεβρουαρίου, τη Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, από την 1η  έως 12η Μαϊου και στις 24 Ιουνίου.

Οι γονείς θα πρέπει να σέβονται τις ώρες λειτουργίας του χώρου όσον αφορά την άφιξη αλλά και την αποχώρηση των παιδιών ώστε να υπάρχει ομαλή ροή στα εργαστήρια των ομάδων.

Εργαστήρια με συμμετοχή μικρότερη των 4 ατόμων, αναβάλλονται, διακόπτονται ή τροποποιούνται.

Για την καλή υγεία όλων μας δεν θα γίνονται δεκτά στο χώρο παιδάκια που νοσούν.

Οι παιδαγωγοί δεν δίνουν φάρμακα από το στόμα σε καμία περίπτωση. Μόνο σε περιπτώσεις χτυπημάτων γίνεται περιποίηση του τραύματος. Η ενημέρωση απουσίας σε περίπτωση ασθένειας κρίνεται απαραίτητη.

Άρθρο 6- Διατροφή

Δεν προσφέρουμε φαγητό σε άλλα μέλη της ομάδας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνοδού του καθώς στην ομάδα μπορεί να υπάρχουν παιδιά με αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Για τους γονείς υπάρχουν υλικά για καφέ, τσάι και άλλα ροφήματα  με την υποχρέωση ότι τα ετοιμάζουν μόνοι τους και φροντίζουν για την τακτοποίηση της κούπας τους στο τέλος. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο σε διανομείς (Delivery).

Άρθρο 8- Κόστος συμμετοχής

Για την εγγραφή σε οποιαδήποτε ομάδα δεν υπάρχει κόστος εγγραφής παρά μονό επιλογή επίσκεψης με τη φορά ή πακέτο επισκέψεων το οποίο λειτουργεί μέσω εφαρμογής όπου δηλώνονται οι παρουσίες. Με την εγγραφή σε οποιοδήποτε μηνιαίο πρόγραμμα παίρνετε δώρο την κάρτα φίλου με την οποία τα μέλη έχουν εκπτώσεις στα εισιτήρια παραστάσεων, εργαστηρίων, συνεργαζόμενων επιχειρήσεων  ή  πάρτι που διοργανώνονται  στο χώρο. Μικρότερα αδελφάκια (έως 6 μηνών) είναι ευπρόσδεκτα στο χώρο, ενώ μεγαλύτερες ηλικίες  θα έχουν έκπτωση 30% για συμμετοχή στο ίδιο πρόγραμμα και έκπτωση 50% για το 3ο αδελφάκι.

Οι μηνιαίες συνδρομές τακτοποιούνται  την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα (προπληρωμή) ώστε να υπάρχει αποδοτική διαχείριση του ταμείου της ομάδας.  Επιστροφή χρημάτων δε γίνεται σε περίπτωση απουσίας του παιδιού εάν αυτή δεν έχει δηλωθεί εγκαίρως στην εφαρμογή.

 

.